Culinair en Wijn

We komen er niet onderuit om een eigen pagina te wijden aan alle culinaire geneugten in deze regio. Is de Italiaanse keuken in het algemeen een wijd verspreid begrip, de Piemontese keuken heeft nog wel een paar verrassingen in petto.

De officiële omschrijving in het woordenboek voor eten is: voedsel tot je nemen, maar in Piemonte en met name De Langhe is het tot een kunst verheven. Men leeft hier om te eten en geniet er met volle teugen van. Daar hoort natuurlijk een goede fles wijn bij, want eten en wijn gaan hier hand in hand. Over de Piemontese keuken geven we hier graag wat meer informatie.

Menu fisso (vast menu)
Er zijn 3 wegen die van Vecchia Borgata I Muri naar Murazzano leiden en alle 3 leiden ze wat ons betreft naar ‘Trattoria Da Lele’. Over smaak valt absoluut niet te twisten, maar wat dit restaurant haar gasten voorzet, is wel representatief voor wat de Piemontese keuken inhoudt. Een waar feestmaal van 12-16 gangen met heerlijke antipasti, de traditionele Langolese Tajarin (pastagerecht) met Sugo, heerlijke vlees- en wildgerechten (die met een beetje mazzel bereid zijn in de Nebbiolo) opgeluisterd met gegrilde groenten, gevolgd door een kaastableau en een grand dessert (dolci). Dit alles in de verschillende gangen voorzien van de bijbehorende wijnen en afgerond met een heerlijke espresso. Wil je nog meer horen? Dit is Genieten met een hoofdletter G en dit is De Langhe. In elke zichzelf respecterende Trattoria of Osteria zul je het hier zonder kaart moeten doen en krijg je het ‘menu fisso’ vanzelf voorgeschoteld. Laat je verrassen door de kok en beleef een lunch of diner in ottima forma! Natuurlijk moet je een keer de Zondaglunch, pranzo, beleeft hebben om te kunnen zeggen ‘ik heb in Piemonte gegeten’.
Wil je gewoon een pizza eten, dan is dat uiteraard ook mogelijk in een van de voortreffelijke pizzeria's.

Wijn
Je kunt er niet omheen al zou je willen. Op elke heuvel in de Bassa Langa tref je lange rijen wijnranken die zorgen voor een fantastische wijnproductie. Grote wijnen als Barolo, Barbaresco en Moscato d’Asti, maar ook Nebbiolo, Dolcetto en Barbera komen hier vandaan. De wijncultuur is groots in Italië en maakt onlosmakelijk deel uit van het dagelijks leven. Dit deel van De Langhe leeft en ademt wijn en we maken je graag wegwijs. Jarenlange samenwerking met een aantal grote familiebedrijven heeft ons de nodige kennis gebracht en onze passie en liefde voor wijn neemt inmiddels Italiaanse vormen aan. In de receptie kunnen we je mooie wijnen aanbevelen van een eenvoudige tafel Dolcetto tot de prachtigste Barolo, maar hoe leuk is het om wijn te gaan proeven op locatie? We raden je daarom van harte aan erop uit te trekken en je eigen favoriete wijn te ontdekken!

Nocciola (hazelnoot)
Naast de wijn is er nog een andere ongekroonde koning in De Langhe: de hazelnoot. Wie heeft er niet ooit een pot Nutella op de ontbijttafel gehad, chocola van Ferrero gegeten of een heerlijke hazelnoottaart geproefd? Met name in de Alta Langa kun je geen bocht om gaan of je vindt ze overal in de omgeving terug: hazelnootbomen. In Turijn staat de Nutellafabriek en in Alba zetelt het hoofdkantoor van Ferrero. Sla deze delicatesse niet over tijdens je bezoekje aan De Langhe en proef de producten van dit heerlijke nootje op de plek waar ze groeien. We wijzen je graag de beste winkels en bezorgen je een heerlijke ervaring.

Tartufo (truffel)
Wie de doordringende geur van de truffel wel eens geroken en de zilte smaak geproefd heeft, kan er zeker over meepraten: de truffel is een bijzonder iets. We hebben het geluk dicht bij de Truffelhoofdstad van de wereld te wonen en dat is Alba. Prachtig stadje met bijzondere delicatessenwinkels waar je allerlei truffelproducten kunt kopen, zoals witte truffels, zwarte truffels, truffelolie en truffelpasta.
Elk jaar in Oktober wordt de eerst gevonden Witte Truffel geveild en liefhebbers komen van verre om dit evenement bij te wonen. Van hobbykok tot Michelinchef is aanwezig en Alba is even middelpunt van de culinaire wereld. De hele maand wordt er elk weekend een truffelmarkt gehouden door de hele stad heen. Naast vele truffelstands is er een grote vertegenwoordiging van alle delicatessen op culinair gebied die de regio voortbrengt.

Formaggio (kaas)
Nederland is een kaasland bij uitstek, maar Italië kan er ook wat van. Kaas krijgt hier zelfs een keurmerk en in het nabijgelegen Murazzano hebben ze er patent op met veel kazen waar het DOP-keurmerk op zit. Naast de ons bekende kaas van koeienmelk, wordt hier veel kaas van schapenmelk geproduceerd. Even wennen, maar een bijzondere delicatesse. De plaatselijke tuma (klein rond kaasje) moet je zeker een keertje proberen. In de omliggende dorpjes zijn veel kaasmakerijen die je graag hun beste producten laten proeven.

Slow Food
Met de vestiging van de eerste MacDonalds in Rome werd in 1989 de Slow Food beweging opgericht door een klein groepje vrienden bestaande uit koks en culinaire kenners/liefhebbers. Hun zetel was in Bra en van daaruit heeft de beweging zich inmiddels verspreid over 132 landen waaronder Nederland. Puur koken met het gebruik van biologische producten is het uitgangspunt en aangesloten restaurants en producenten van voedsel kun je herkennen aan de sticker op het ruit/de deur. Regelmatig worden er evenementen (www.slowfood.com) georganiseerd en de mogelijkheid bestaat zelfs om de eerste Slow Food universiteit te bezoeken in Pollenzo (www.unisg.it).

Zondagmorgen, 10.00 uur.
Zorg dat je naar het dorpscentrum rijdt en neem plaats aan de bar of strijk neer op een van de terrassen. Bestel een cappuccino (is volgens Italiaans voorschrift acceptabel tot een uur of 11.00) en geniet van de drukte op het plein. Alle huishoudens verzamelen zich in het hart van het dorp, ontbijten hier en wisselen nieuwtjes uit. Natuurlijk moet moeders zich rond 11.00 weer op weg begeven naar huis om de pranzo te bereiden, maar de heren zorgen nog voor een stukje Italiaans straatvermaak totdat het tijd is om te gaan eten.

Elke dag, 11.00 en 17.00 uur.
Tijd voor een aperitiefje! In elk dorp vind je een of meerdere barretjes waar de hele dag door klanten in en uit lopen. Van koffie tot lunch, van aperitief tot maaltijd, de bar is het middelpunt van het dagelijks leven.
Als je tegen het eind van de ochtend of het eind van de middag de bar opzoekt, zul je getrakteerd worden op een buffet aan kleine hapjes. Dit is een typisch Piemontese traditie en wordt in onze buurt het beste verzorgd in ‘Bar della Riviera’ in Dogliani. Een hele rits aan lekkernijen staat op de bar klaar en je kunt bij het staand nuttigen van je aperitief een hapje van een van de vele plateau’s nemen. Neem je plaats op het gezellige terras, dan krijg je bij je drankje gewoon een bordje met verschillende hapjes geserveerd of je krijgt de mededeling dat het buffet open is. Aarzel dan geen moment, maar ga naar binnen, pak een bordje en schep wat van dat lekkers op. Zelfs van kleine hapjes weten Piemontesen een culinair hoogstandje te maken.
Wat betreft dat aperitiefje ... kies eens zonder te weten wat het is de ‘aperitivo della casa’ al dan niet met alcohol. Laat je verrassen en bestel er nog maar een.